На головну

У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про забезпечення додержання положень Конституційного Договору між Президентом України і Верховною Радою України "Про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України"

Верховна Рада України 14 липня 1995 року прийняла постанови "Про тлумачення статті 44 та пункту 19 статті 17 Закону України "Про державну владу і місцеве самоврядування в Україні" ( 299/95-ВР ) (схваленого Верховною Радою України 18 травня 1995 року) та "Про звернення до Президента України у зв'язку з Указом Президента України від 1 липня 1995 року N 503/95" ( 300/95-ВР ), якими дається тлумачення положення Конституційного Договору ( 1к/95-ВР ) щодо призначення на посаду та звільнення з посади Генерального прокурора України, а також припинено повноваження колегії Генеральної прокуратури України та покладається виконання обов'язків Генерального прокурора України на Васильєва Геннадія Андрійовича.

Зазначені постанови прийняті Верховною Радою України з перевищенням її повноважень і в порушення Конституційного Договору.

Верховна Рада України дає тлумачення відповідних положень Закону України "Про державну владу і місцеве самоврядування в Україні", який було лише схвалено Верховною Радою України 18 травня 1995 року, але не введено в дію в установленому порядку. Текст цього Закону став складовою частиною Конституційного Договору між Президентом України та Верховною Радою України і набрав чинності 8 червня 1995 року.

Тому Верховною Радою України фактично дано тлумачення положень Конституційного Договору, укладеного між двома його сторонами, чого не має права робити будь-яка із сторін Договору в односторонньому порядку.

У пункті першому Постанови Верховної Ради України міститься звернення до Президента України з пропозицією скасувати Указ Президента України від 1 липня 1995 року N 503 ( 503/95 ), яким було підтверджено повноваження Генерального прокурора України В.Дацюка до вирішення в установленому законодавством порядку питання щодо Генерального прокурора України.

У той же час другим пунктом Постанови Верховної Ради України виконання обов'язків Генерального прокурора України покладено на народного депутата України Васильєва Геннадія Андрійовича.

Таким чином, виконання обов'язків Генерального прокурора України покладено на іншу особу тоді, коли Генеральний прокурор України не звільнений з посади в установленому законодавством порядку.

Крім того, Верховною Радою України припинено повноваження колегії Генеральної прокуратури України, хоч чинне законодавство України не передбачає такого її права і фактично це є втручанням у діяльність органів прокуратури.

Виходячи з цього та відповідно до пункту 1 статті 24 частини I та частини IV Конституційного Договору між Президентом України та Верховною Радою України постановляю:

1. Генеральному прокуророві України ДАЦЮКУ Владиславу Володимировичу, колегії Генеральної прокуратури України продовжувати здійснення своїх повноважень до вирішення питання щодо Генерального прокурора України в установленому законодавством порядку.

У зв'язку з цим Васильєву Геннадію Андрійовичу не приступати до виконання обов'язків Генерального прокурора України.

2. Цей Указ набирає чинності з дня його підписання.

Президент України Л.КУЧМА м.Київ, 9 серпня 1995 року N 723/95